گل خشک خشخاش : راهنمای گل ، نگهداری و خشک کردن آن
آشنایی با مشخصات گل خشک خشخاش و انواع کاربردهای آن
گل خشک خشخاش
- نام فارسی گیاه : خشخاش، کوکنار، خشخاش بستانی، خشخاش دانه سفید، خشخاش اسود یا خشخاش بری برای خشخاش دانه سیاه
- نام علمی : Papaver somniferum
- تیره : شقایقیان ( papaveraceae )
- راسته : آلاله سانان
- سرده : خشخاش
- نام فرانسه : P. des jardins, Pavot d’opium, P. pourpre, Pavot somni fè re
- نام انگلیسی : Opium poppy
- نام آلمانی : Opium mohn , Garten mohn , Mohn
- نام ایتالیایی : Papavero da oppio , Grand papavero , Papavero somnifer
- نام عربی : ابوالنوم، خشخاش اسود
بیشتر بخوانید : گل خشک زنبق ( راهنمای گل، نگهداری و خشک کردن آن )
خشخاش عبارت از تکه هایی از پوست میوه یا کپسول استوانه ای و یا کروی دارای یک دم برجسته و یک بخش تاج مانند کاملا چتری مشخص است که رنگی زرد روشن داشته بر روی آن محل تیغ خوردگی به صورت خطوط موازی و مورب را می توان مشاهده نمود. قسمت داخلی این قطعات دارای تعداد زیادی پره های موازی است.
خشخاش یک گیاه علفی یک ساله است که ارتفاع ساقه آن یک تا یک و نیم متر (ساقه آن بند بند و میوه آن گرز نامیده می شود.) است و از تیر تا مرداد گل می دهد.
میوه خشخاش کپسول مانند است که در اثر ایجاد بریدگی روی آن ماده شیره مانندی خارج می شود. این گیاه علفی تا ارتفاع 2 متر هم می رسد. برگ های سبز غبار آلود، گل های درشت و زیبا به رنگ ها سفید تا صورتی، میوه های درشت و کپسول مانند با یک تاج مشخص در بالا از مشخصات بارز گیاه است.
گل خشک خشخاش به دلیل زیبایی منحصر به فردی که دارد، در طراحی دکوراسیون داخلی ( گل آرایی ) و نیز در طب سنتی و داروسازی کاربردهای فراوانی دارد. زیبایی و قیمت مناسب گل خشک خشخاش موجب شده که طرفداران زیادی در جهان داشته باشد و خرید و فروش گل خشک خشخاش صادراتی ( خرید گل خشک خشخاش ) سود فراوانی را نصیب صادرکنندگان گل خشخاش و تجار فعال در این حوزه کند.
در ادامه برای آشنایی بیشتر با روش های خشک کردن انواع گل ها، مقاله خشک کردن انواع گل طبیعی را مطالعه نمایید.
محل رویش و پراکنش گیاه خشخاش
خشخاش بومی آسیای صغیر است و کشت آن در کشورهای افغانستان، ترکیه، هندوستان و چین مرسوم است.
بیشتر بخوانید : گل خشک شقایق ( خواص، کاشت، پرورش و تکثیر )
قسمت های مورد استفاده خشخاش
از تخم، گلبرگ ها، پوست و میوه استفاده دارویی و پزشکی می شود.
کاشت و برداشت خشخاش
برای تکثیر خشخاش بذر آن را در اسفند یا اوایل فروردین بسته به شرایط آب و هوا و اقلیم محل کشت می کارند. برداشت محصول در سه مرحله انجام می گیرد.
اول پس از رسیدن گیاه و کپسول ها ابتدا کپسول ها را با تیغ هایی تیغ می زنند یعنی خراش می دهند. عمق خراش ها یا شیارها در حدود یک میلی متر است و به این ترتیب شیرابه یا لاتکس از سطح کپسول ها خارج می شود. مرحله دوم برداشت شیره خارج شده است که سفت گردیده و روی سطح کپسول ماسیده است و در آخر مرحله سوم خشک کردن شیره گرفته شده می باشد.