گل خشک بابونه : راهنمای گل ، نگهداری و خشک کردن
گل خشک بابونه
- نام علمی : Matricaria Chamonail
- نام انگلیسی : Chamomile
- راسته : آستریدها
- تیره : میناسانان
- تبار : کاسنیان
- سرده : بابونه
گل بابونه یکی از قدیمیترین گیاهان دارویی شناخته شده توسط انسان است. درمیان انواع گوناگون بابونه، نوع بابونه رومی شهرت بیشتری دارد. نام علمی این گیاه Chamaemelum nobile است و دارای بویی معطر است که در چمنزارها و زمین های شنی می روید.
بیشتر بخوانید : گل محمدی ( خواص، کاشت، پرورش و تکثیر )
مشخصات گل بابونه
ساقه این گیاه به رنگ سبز مایل به سفید، برگ های آن کوچک متناوب و دارای بریدگی های باریک، نامنظم و پوشیده از کرک است. ارتفاع این گیاه بین ۳۰ تا ۷۰ سانتی متر متغیر بوده و ساقه آن دارای انشعابهایی است که هر یک از آن ها به کاپیتول هایی به قطر ۱.۵ تا ۲ سانتی متر منتهی میشود. گل خشک بابونه
گلهای گیاه بابونه از دو نوع گلچهی زبانهای و لولهای تشکیل شدهاند و در انتهای ساقه مشاهده میشوند. گلچه های کناری زبانهای به رنگ سفید و تعداد آن ها متفاوت و بین ۱۲ تا ۱۸ عدد در هر گل است و این گلچهها از نظر جنسی، ماده به حساب میآیند. گل آذین بابونه یک کاپیتول انتهایی است. نهنج ابتدا به صورت یک نیم کره است که در طول گلدهی طویل شده و به صورت یک مخروط تو خالی در می آید. قطر گل های بابونه متفاوت و بین ۱٫۵ تا ۳ سانتی متر متغیر است.
یکی از مشخصات گلهای بابونه آلمانی که آن را از سایر جنسهای با گلهای مشابه متمایز میسازد، وجود فضای خالی در بین گل است. به طوری که اگر گلها به صورت طولی برش داده شوند فضای خالی در بین آن ها دیده می شود، در حالی که این فضا در سایر جنسهای گیاه دیده نمیشود. در ضمن گلهای بابونه پس از باز شدن و نمو گل ها، به صورت مخروطی مشاهده خواهند شد. گل خشک بابونه
زیستگاه گل بابونه
بابونه از گیاهان بومی منطقه مدیترانه بوده، ولی منشا آن را در آسیای صغیر گزارش کردهاند. البته این گیاه امروزه پراکندگی وسیعی در اروپا، آسیای غربی، آفریقای شمالی، آمریکای شمالی و جنوبی و استرالیا پیدا کرده است.
در ایران نیز گونههای مختلف جنس ماتریکاریا در نقاط مختلف کشور رشد میکنند ولی جنس و گونهی ماتریکاریا کامومیل، در منطقه غرب لرستان بین خرم آباد و دورود، شمال غربی اندیمشک، در خوزستان، صالح آباد هفتگل، شوشتر، شیراز، ایرانشهر و اطراف تهران یافت میشود.
تولید زراعی این محصول نیز در کشور عمدتاً در استانهای اصفهان، شیراز، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان و همدان انجام میگیرد.
بیشتر بخوانید : گل خشک همیشه بهار ( خواص، کاشت، پرورش و تکثیر )
انواع گل بابونه
چندین گونه شناخته شده از بابونه مانند :
- بابونه رومی ( بابونه شیرازی ) : یک گیاه چند ساله بومی اروپای غربی و ایرلند شمالی است.
- بابونه آلمانی : کشورهای عمده تولیدکننده این گیاه عبارتند از مجارستان، روسیه، آرژانتین، آلمان، چک، اسلواک، فنلاند، مصر و اخیراً هندوستان
- بابونه مراکش
- بابونه زرد
- بابونه وحشی و…
دو گونه اصلی بابونه که به صورت دم کرده استفاده میشوند و برایشان خواص دارویی در نظر گرفته میشود عبارتند از :
- بابونه آلمانی
- بابونه رومی
سایر گونههای ذکر شده در بالا هم از نام بابونه برخوردار هستند اما معمولاً به صورت دم کرده به کار نمیروند و خواص دارویی برایشان ذکر نشده است.
نحوه تشخیص بابونه رومی از آلمانی
یک وجه تمایز بابونه رومی و آلمانی برگهای آن هاست. برگهای خاکستری سبز بابونه رومی ضخیمتر از برگ های بابونه آلمانی است. وجه تمایز دیگر ساقه است، ساقه بابونه رومی کمی مودار است، در حالی که بابونه آلمانی دارای ساقه های صاف است. گل خشک بابونه
زمان و فواصل کاشت بابونه
برای کشت گیاه بابونه، زمان مناسب برای کاشت پائیزه، نیمه دوم شهریور و برای کشت بهاره، نیمۀ دوم اسفند است. زمان کاشت نقش عمدهای در عملکرد گل بابونه دارد.
بیشتر بخوانید : گل خشک شقایق ( خواص، کاشت، پرورش و تکثیر )
صادرات گیاه بابونه در ایران ( گل خشک بابونه )
صادرات گل خشک بابونه به کشورهای اروپایی باعث افزایش مشتریان خارجی برای این محصول شده است. بابونه به صورت خشک شده با بسته بندی مناسب به کشورهای ترکیه، عراق و آلمان صادر می شود.
گیاهان دارویی بیشماری از جمله بابونه و بومادران ( خواص گل خشک بومادران ) در کشور صادرات بالایی دارند چرا که کشور ایران به دلیل آب و هوای مطلوب و مناسبی که دارد، مهد پرورش گیاهان دارویی بوده و گیاهان تولید شده در کشور از کیفیت بالایی برخوردار هستند.
گل خشک بابونه علاوه بر جنبه تزیینی که دارد، در طب سنتی و داروسازی هم کاربردهای فراوانی دارد. قیمت مناسب گل خشک بابونه باعث شده که خرید و فروش گل خشک بابونه صادراتی ( خرید گل خشک بابونه ) سود فراوانی را نصیب صادرکنندگان و عمده فروشان گل خشک بابونه کند و همچنین از این طریق به اقتصاد کشور و ارز آوری نیز کمک شایانی خواهد کرد. بابونه گاوی و بابونه آلمانی بیشترین میزان صادرات انواع بابونه را در کشور به خود اختصاص داده اند.
در ادامه برای آشنایی بیشتر با روش های خشک کردن انواع گل ها، مقاله نحوه خشک کردن انواع گل طبیعی را مطالعه نمایید.
روش تکثیر گل بابونه
معمولا این گیاه زیبا را از طریق کاشت بذر تکثیر می کنند که روش ساده ای است و به راحتی می توانید از این طریق گیاه را تکثیر کنید. برای این کار باید به این صورت عمل کنید که بذرها را به صورت سطحی در زمین و یا گلدان بکارید. بهترین زمین برای کشت پاییزه گیاه هر سال در نیمه دوم شهریور ماه و برای کشت بهاره هر سال در نیمه دوم اسفند ماه است. ( جهت خرید گلدان کلیک کنید )
زمانی که برای کاشت این گیاه انتخاب می کنید نقش بسیار زیادی در میزان رشد و عملکرد بابونه دارد. پس از کاشت باید به صورت منظم زمین را آبیاری نمایید تا بذرها بتوانند به خوبی رشد کنند.