گل خشک شوکران : راهنمای گل ، نگهداری و خشک کردن
گل خشک شوکران ( hemlock )
- نام علمی : .Cicuta virosa L
- نام فرانسه : Cigue des marais، Cicutaire aquatique، Cigui vircusC
- نام انگلیسی : Water hemlock، Cow – bane
- نام ایتالیایی : Finocchio aquatico
- نام آلمانی : Echter Wasserschierling، Wi therick
- عربی : شیکران مائی، قاتل البقر
شوکران (Poison hemlock) با نام علمی conium maculatum یک گیاه بسیار سمی می باشد. در واقع، تمام اعضای این گیاه سمی هستند. این گیاه در مراحل اولیه رشد در فصل بهار بیشترین مقدار سمیت را دارد اما در همه مراحل رشد خطرناک میباشد. این گیاه در اصل بومی مناطقی مانند شمال و جنوب ایران و در سایر مناطق مانند فارس و خراسان مى روید. است و گیاهی از خانواده چتریان به شمار می رود.
شوکران گیاهی است علفی دوساله با ریشه ای ضخیم، دوکی شکل و سفید رنگ، ساقه ای استوانه ای، توخالی و منشعب به رنگ سبز روشن که دارای لکه هایی سرخ رنگ می باشد. شوکران دارای برگ های قاعده ای غلاف داربوده و دارای دمبرگ های توخالی هستند.
برگ های شوکران شانه ای شکافته، منقاردار و دندانه دار بوده، سطح فوقانی آن ها به رنگ نسبتا تیره و سطح تحتانی آن ها کمرنگ تر می باشد.
برگ های ساقه ای دارای دمبرگ هایی تحلیل رفته هستند که نهایتابه غلاف تبدیل شده اند. گل های شوکران سفید رنگ و به صورت گل آذین های چتری هستند و در هر چتر فرعی از آن ها ۱۰-۲۰ گلچه ی شعاعی قراردارند.
این گیاه بومی اروپا و آسیای غربی بوده و به عنوان گیاه تزئینی به آمریکای شمالی معرفی شده است که اغلب در ایالت متحده و کانادای جنوبی یافت میشود. شوکران معمولا کنار حصارها، کنار جاده، گودال ها، محل های ساختمانی متروکه، مراتع، محصولات زراعی و زمین ها یافت می شوند که ممکن است با گیاهان بی خطر اشتباه گرفته شود.
البته این گیاه جزو گیاهان دارویی طبقه بندی شده، از آن در طب سنتی و صنعت داروسازی استفاده می گردد و کشت آن تنها به منظور کاربرد دارویی و جنبه صنعتی متداول می باشد. این گیاه به خاک های مرطوب نیاز دارد و در اراضی سنگلاخ و متروکه و مرطوب رویش داشته و گل های آن در ماه تیر و مرداد سال دوم ظاهر می شود.
گل خشک شوکران علاوه بر جنبه تزیینی که دارد، در طب سنتی و داروسازی کاربردهای فراوانی دارد. قیمت مناسب گل خشک شوکران باعث شده که خرید و فروش گل خشک شوکران صادراتی سود فراوانی را نصیب صادرکنندگان و عمده فروشان گل خشک شوکران کند.
تکثیر و زمان برداشت گیاه شوکران
شوکران از طریق بذر تکثیر می شود و از رشد آسان و سریعی برخوردار است که در گستره وسیعی از خاک ها رشد می کند. این گیاه دو ساله است به این صورت که در سال اول آن را برداشت نمی کنند بلکه زمان برداشت آن تابستان سال آینده است.
انواع گونه های شوکران
شوکران دارای ۴ گونه متفاوت می باشد که دو گونه از آن در ایران تابهحال شناسایى نشده ولى در اروپا و سایر مناطق نیمکره شمالى به خصوص در هندوستان و چین و ژاپن مىروید و به عنوان دارو مصرف می گردد. دو گونه دیگر آن نیز با نام های شوکران آبی و شوکران صغیر در ایران وجود دارند.