آشنایی با مشخصات گیاه اکالیپتوس : راهنمای نگهداری و خشک کردن آن
مشخصات گیاه اکالیپتوس و انواع کاربردهای آن
- نام فارسی : بیدبویه یا پَشه رَم
- نام علمی : Eucalyptus
- انگلیسی : Eucalyptus
- راسته : موردسانان
- تیره : موردیان
- سرده : Eucalyptus
- گونهها : حدود ۷۰۰ گونه
- بومی : اکالیپتوسها عموماً بومی استرالیا و اقیانوسیه هستند و در هند و مراکش نیز می روید.
گیاه اکالیپتوس سردهای از گیاهان گلدار درختی و درختچهای از خانواده موردیان ( Myrtaceae ) است. اکالیپتوسها رشد سریعی دارند و در مناطق مختلفی از دنیا کشت میشوند. این گیاهان در صنایع چوب، کاغذ و خمیرکاغذ، تولید اسانس و روغن اکالیپتوس، اکتشاف معادن و تولید عسل، کود، مالچ و رنگ مورد استفاده هستند.
بیشتر بخوانید : آشنایی با مشخصات گیاه راسکوس ( گل خشک جزه ) : راهنمای گیاه ، نگهداری و خشک کردن آن
اکالیپتوس یک درخت همیشه سبز است که به دلیل خواص دارویی بسیار زیاد، مورد استفاده قرار میگیرد. این درخت خوشبو و پر فایده در جنگل ها رشد میکند اما نوع گلدانی آن نیز وجود دارد که به راحتی میتوانید در منزل نگهداری کنید و به عنوان یک درختچه زینتی و پرفایده از آن استفاده کنید.
بیشترین قسمت مورد استفاده اکالیپتوس، برگ های آن است. برگهای خشک شدهی این گیاه زیبا در ساختن کاردستی های تزیینی بسیار پرکاربرد هستند.
محل مناسب رویش گیاه اکالیپتوس
گونههای اکالیپتوس بیشتر در زمینهای باتلاقی و مردابها و نوع گونه اکالیپتوس در آب و هوای نیمه خشک و نیمه مرطوب، خاک نسبتا آهکی و ماسهای بهتر رشد مینماید.
گیاه اکالیپتوس بومی چه مناطقی است
بیش از ۷۰۰ گونه اکالیپتوس وجود دارد و بیشتر آنها بومی استرالیا هستند. تعداد بسیار کمی در مناطق مجاور از جمله گینه نو و اندونزی و یک گونه نیز در فیلیپین شناسایی شدهاست. از ۱۵ گونهای که در خارج از استرالیا یافت میشود، تنها ۹ گونه منحصراً غیراسترالیایی هستند. گونههای اکالیپتوس بهطور گسترده در جهان گرمسیری و معتدل از جمله قاره آمریکا، اروپا، آفریقا، حوزه مدیترانه، خاورمیانه، چین و شبهقاره هند کشت میشوند.
بیشتر بخوانید : آشنایی با مشخصات گیاه سکه ای یا پولکی : راهنمای نگهداری و خشک کردن آن
انواع اکالیپتوس
اکالیپتوس انواع بسیار زیادی دارد و بیش از 700 گونه از آن شناخته شده است که تنها بعضی از آن ها قابلیت پرورش و رشد در آپارتمان را دارند.
اکالیپتوس ها بهطور کلی از نظر اندازه به چهار گروه تقسیم میشوند :
- کوتاه : تا ۱۰ متر
- متوسط : ۱۰ تا ۳۰ متر
- بلند : ۳۰ تا ۶۰ متر
- بسیار بلند : بیش از ۶۰ متر
و برخی از گونه های مهم آن عبارتند از :
- اکالیپتوس معطر لیمویی ( Eucalyptus citriodora )
- اکالیپتوس خاکستری ( Eucalyptus cinerea )
- اکالیپتوس رنگین کمان ( Rainbow Gum )
- اکالیپتوس صمغ آبی ( Eucalyptus globulus )
شرایط نگهداری گیاه اکالیپتوس در خانه
از بین تمامی انواع اکالیپتوس، گونه گان ( E. gunnii ) مناسب ترین گیاه برای رشد در محیط داخلی است. زیرا به طور معمول نمیتواند بیش از 30 الی 45 سانتی متر رشد کند و تا چندین سال با ارتفاع معقول باقی میماند. گونه دیگر اکالیپتوس به نام صمغ آبی ( E. globulus ) فقط برای یک یا دو سال میتواند داخل خانه پرورش یابد و پس از آن به دلیل رشد سریع، ارتفاع آن به 1.5 متر ممکن است برسد. برگ خشک اکالیپتوس
نور
اکالیپتوس به نور کامل آفتاب نیاز دارد ( حداقل 6 ساعت در روز ). در صورت قرار گرفتن در نور زیاد برگ های جوان به رنگ صورتی پررنگ رشد میکنند. کنار پنجره جنوبی و یا قرار گرفتن در تراس جنوبی بهترین مکان برای نگهداری اکالیپتوس است.
بیشتر بخوانید : آشنایی با مشخصات پالم : راهنمای گیاه ، نگهداری و خشک کردن آن
آبیاری
برای اکالیپتوس در حال رشد همواره باید آبیاری متوسطی را در نظر بگیرید اما باید اجازه دهید قبل از آبیاری خاک خشک شود. برای اطمینان از خشکی خاک، میتوانید از یک قطعه چوب کمک بگیرید و آن را به اندازه 2 سانتی متر داخل خاک فرو ببرید و یا دستتان را به اندازه یک بند انگشت در خاک قرار دهید و در صورتی که خاک به آن نچسبید، آبیاری را انجام دهید. از زهکش انتهای گلدان مطمئن شوید تا آب اضافی از آن خارج شود و ریشه غرقاب نشود.
از خشکی دادن به گیاه اکالیپتوس خودداری کنید و در صورتی که بر اثر خشکی خاک، برگ ها خشک شوند، دیگر امیدی به زنده ماندن اکالیپتوس نیست.
دما
درجه حرارت اکالیپتوس می تواند گرم یا خنک باشد اما مانند هر گیاه دیگری نسبت به دماهای پایین و یخبندان حساس است. در صورتی که این گیاه را در تراس یا باغچه نگهداری میکنید، باید در زمستان و دماهای زیر صفر درجه، آن را به داخل بیاورید. از قرار دادن اکالیپتوس در نزدیکی وسایل گرمایشی خودداری کنید. زیرا این کار نیز سبب از بین رفتن گیاه میشود.
رطوبت
همانطور که گفته شد اکالیپتوس نباید خشکی بکشد و میتوانید برای تامین رطوبت مورد نیاز آن از پوکه استفاده کنید و با ریختن آن ها بر روی خاک، رطوبت گیاه را حفظ کنید. از قرار دادن بیش از حد پوکه ها بر روی خاک خودداری کنید. زیرا سبب پوسیدگی ریشه میشود.
تعویض گلدان
بهتر است هر یک یا دو سال یکبار نسبت به تعویض گلدان گیاه با یک سایز بزرگتر اقدام کنید. در هنگام تعویض گلدان، از تکاندن بیش از حد ریشه ها خودداری کنید.
جهت مشاهده و خرید گلدان کلیک نمایید…
گلدهی
در اواسط پاییز تا اواخر زمستان، گل های سفید و ظریفی از اکالیپتوس شکوفا میشوند که زیبایی خاصی به گیاه میدهند.
هرس
اکالیپتوس رشد سریعی دارد و برای حفظ شکل مورد نظر، کنترل سایز گیاه، از بین بردن شاخه های شکسته یا مرده و رشد بهتر باید هر سال در فصل بهار هرس شود. شما می توانید انتهای شاخه ها را به طور منظم هرس کنید و فرم دلخواه خود را به گیاه بدهید. از هرس کردن گیاه در فصل زمستان خودداری کنید.
کوددهی
گیاهان اکالیپتوسی که در باغ یا باغچه نگهداری میشوند به کوددهی زیادی نیاز ندارند اما گلدانهایی که در خانه نگهداری میشوند مواد مغذی کمتری دریافت میکنند و برای داشتن رشد بهتر به کوددهی منظم در فصل بهار نیاز دارند. کودهای دارای نیتروژن، فسفر، گوگرد و پتاسیم برای تقویت اکالیپتوس ضروری هستند. برگ خشک اکالیپتوس
بیشتر بخوانید : تغذیه گیاهان و زمان مناسب کود دادن به گل و گیاه آپارتمانی
برگ خشک اکالیپتوس صادراتی
امروزه کشورهای زیادی به تولید و تکثیر گلها به روش تکنولوژی های جدید روی آورده اند. مردم کشورهای اروپایی سرانه مصرفی بالایی در مصرف گل و گیاه دارند. گل ها در اعیاد مذهبی و اجتماعی بیشتر از روزهای معمولی مورد استفاده قرار میگیرند.
برگ خشک اکالیپتوس به دلیل زیبایی منحصر به فردی که دارد، می توان از آن علاوه بر کاربردهای دارویی، در گل آرایی استفاده کرد. زیبایی و قیمت مناسب برگ خشک اکالیپتوس موجب شده که طرفداران زیادی در جهان داشته باشد و خرید و فروش برگ خشک اکالیپتوس صادراتی ( خرید برگ خشک اکالیپتوس ) سود فراوانی را نصیب صادرکنندگان و تجار فعال در این حوزه کند.
برای آشنایی بیشتر با سایر روش های خشک کردن انواع گل و گیاه، مقاله خشک کردن انواع گل طبیعی را مطالعه نمایید.
روشهای تکثیر گیاه اکالیپتوس
درخت اکالیپتوس به سه روش قلمهزنی، کاشت بذر و پیوندزنی تکثیر میشود.
قلمه زنی
یکی از رایجترین روشهای تکثیر این درخت گرفتن قلمه از چوب نرم است. بههمین خاطر در بهار و تابستان که شاخههای جوان و تازه هستند، بهترین زمان برای قلمهزنی است. طول شاخه برای قلمه باید بین 12 تا 15 سانتیمتر باشد و برش را از گیاه مادر یعنی از زیر ناحیه اتصال برگ به ساقه بزنید.
شاخه نباید برگ داشته باشد ( 2 تا 3 در انتهای قلمه ). زیرا باعث از دست رفتن رطوبت در طی قلمه زنی میشود. برای کاشت قلمه باید از مخلوط خاک برگ، پیت موس، پرلایت و شن به مقدار مساوی خیس کرده و صبر کنید تا آب اضافی خارج شود. برگ خشک اکالیپتوس
کاشت بذر
برای تکثیر اکالیپتوس میتوان از نهال و بذر استفاده کرد. بذر را میتوانید از تولیدکنندگان معتبر تهیه کنید. بهترین زمان برای کاشت بذر اوایل بهمن تا اویل اسفند است. برای کاشت بذر باید مخلوط شن، خاک برگ، پرلیت و پیت ماس را در مقادیر مساوی مخلوط کرده و در ظرفی با ارتفاع 15 سانتیمتر بریزید. دمایی که ظرف یا گلدان را نگه میدارید باید 18 درجه سانتیگراد باشد.
بیشتر بخوانید : آشنایی با مشخصات گیاه لوئی و نحوه خشک کردن آن
پیوند زنی
از این روش برای تکثیر درخت اکالیپتوس در سطوح وسیع و مصارف صنعتی استفاده میشود.
نحوه کاشت نهال اکالیپتوس
بسته به موقعیت آب و هوا، بهترین زمان برای کاشت نهال اکالیپتوس از اواسط تا اواخر بهار یا پاییز است. حتماً قبل و بعد از کاشت درخت باید بهطور کامل آبیاری شود. بسیاری از گونههای اکالیپتوس به محیطهای گلدانی برای کاشت و رشد بهخوبی پاسخ میدهند، در این حالت باید ظرف بهاندازهی بزرگ باشد که قطر 61 سانتیمتر را در خود جای داده و امکان زهکشی کافی را فراهم سازد.
درختان اکالیپتوس نمیتوانند برای مدت زمان طولانی دمای زیر 10 درجه سانتیگراد را تحمل کنند، بنابراین توصیه میشود، که آنها را در فصل زمستان داخل خانه و تابستانها در خارج از خانه در جایی که هوا به اندازه کافی گرم باشد، نگهداری کنید.
گیاه اکالیپتوس
گل فروشی اینترنتی و آنلاین رضوان
گل فروشی ما با هدف تغییر سبک خرید گل در ایران راه اندازی شده است. بدین معنی که گل هایی به مشتریان ارائه نماییم که این گل ها ماندگاری و طول عمر بالاتری داشته باشد. در حال حاضر در گل فروشی اینترنتی رضوان انواع سبد گل ، تاج گل ترحیم ، دسته گل ، گلدان گل ، جعبه گل ( باکس گل ) و خدمات گل آرایی مجالس و باغبانی و گل آرایی ماشین عروس انجام می شود.
در این راه ما سعی می نماییم گل هایی باکیفیت و زیبا در اختیار مشتریان خود قرار دهیم. شما می توانید با عضویت در سایت گل فروشی از تخفیف های ویژه ما استفاده نمایید. همچنین در مناسبت ها، گل های زیبا به عنوان هدیه از ما دریافت نمایید. جهت سفارش و ارسال گل می توانید به بخش زیر مراجعه کنید.