گل خشک شکرتیغال : راهنمای گل، نگهداری و خشک کردن آن
آشنایی با مشخصات گیاه شکرتیغال و کاربردهای آن
- نام علمی : Echinops Adenocaulos
- نام انگلیسی : Echinops
- راسته : میناسانان
- تیره : کاسنیان ( Asteraceae )
- تبار : تیغالان
- سرده : شکرتیغال
- بومی منطقه : اروپا، غرب آسیا، کوه های گرمسیر آفریقا
- نام های دیگر : شکرتیار، خارشکر و تیغ قندک
شکرتیغال سرده ای از گیاهان چند ساله ( دو ساله ) است. نام های دیگر آن در قدیم شکرتیار، خارشکر و تیغ قندک بوده است. گیاهان این سرده را خارشکرها و قندرونک ها هم نامیده اند. این سرده در ایران ۵۴ گونه گیاه علفی چند ساله خاردار دارد که معمولاً انحصاری ایران هستند.
شکرتیغال گیاهی است خاردار به شکل خارخسک دارای ریشه ضخیم و ساقه ای منشعب به ارتفاع ۸۰ تا ۱۵۰ سانتی متر که گل هایش به شکل گلوله ای خاردار و آبی رنگ در انتهای ساقه قرار دارند. این گیاه برگ های بزرگ با کناره های منقسم دندانه دار، خاردار، ظریف و به رنگ سبز شفاف دارد.
بیشتر بخوانید : گل خشک شقاقل آبی : راهنمای گل، نگهداری و خشک کردن
خارهای نازک و ظریف راس دندانه های برگ این گیاه، رنگ زرد و ظاهر مشخص در مقابل رنگ سبز پهنک نشان می دهد ضمناً چون کناره رگبرگ های آن لکه های سفید دارد، مجموعاً باعث می شود که توجه به مشخصات برگ، باعث سهولت تشخیص آن از گیاهان دیگر این تیره گردد.
کاپتیول های آن درشت منفرد و دارای گل های لوله ای و ارغوانی رنگ است. میوه اش سیاه رنگ شفاف، دارای تزئیناتی به رنگ زرد منتهی به تارهای با ظاهر دندانه دار است.
بیشتر بخوانید : گل خشک خواجه باشی : راهنمای گل، نگهداری و خشک کردن
گیاه شکرتیغال بومی چه مناطقی است ؟
این گیاه به حالت خودرو در کنار جاده های متروک، اراضی بایر و حدود خارجی زمین های زراعتی می روید و بومی اروپا، غرب آسیا و کوه های گرمسیر آفریقاست. همانگونه که عنوان شد یکی از خاستگاه های اصلی این گیاه ایران است.
محل رویش شکرتیغال در ایران
این گیاه در اغلب استانهای ایران به ویژه یزد ( مهریز ) خراسان، فارس ( شیراز، جهرم )، اصفهان، کرمان، کرمانشاه، همدان، لرستان، در غرب در دامنه های كوه پرو و در گلپايگان، تفرش، اشترانكوه، تبريز، سمنان ( شاهرود )، مازندران، تهران، دامنه های البرز، دماوند، زنجان در بلندای ۱۸۰۰ متری از سطح دریا رویش و پراکندگی داشته و جمعآوری محصول نیز کم و بیش در این مناطق صورت میگیرد.
در بسیاری از مناطق ایران به رغم وجود و وفور گیاه شکرتیغال آثاری از فعالیت و وجود حشره مشاهده نمیشود. در اروپا و آسيا و آفريقا نيز انواع گياهان خارشكر انتشار دارند.
انواع گونه های شکرتیغال
- شکرتیغال آبی ( Echinops bannaticus )
- شکرتیغال ارمنی ( Echinops armenus )
- شکرتیغال افغانی ( Echinops afghanicus )
- شکرتیغال ایرانشهری ( Echinops iranshahrii )
- شکرتیغال بختیاری ( Echinops bakhtiaricus )
- شکرتیغال جنوبی ( Echinops ritro )
- شکرتیغال روسی ( Echinops exaltatus )
- شکرتیغال سوری ( Echinops syriacus )
- شکرتیغال شرقی ( Echinops orientalis )
- شکرتیغال لاری ( Echinops laricus )
- شکرتیغال هندی ( Echinops echinatus )
- شکرتیغال یمنی ( Echinops yemenicus )
تاریخ و فواصل کاشت شکرتیغال
شکرتیغال یا ماریتغال را می توان با بیشتر گیاهان به تناوب کشت نمود ولی گیاهان وجینی برای این کار مناسب ترند. این گیاهان نه تنها خاک را فقیر نمی سازند بلکه چنانچه بقایای گیاهی آن ها به خاک برگردانده شود مقدار زیادی مواد آلی به خاک افزوده می شود.
این گیاه را حداکثر ۲ تا ۳ سال می توان در یک زمین کاشت. شکرتیغال در مناطق سردسیر در فصل بهار و در مناطق گرمسیر به صورت یک محصول پائیزه کشت می شود. زمان مناسب برای کاشت بهاره گیاه اول بهار می باشد. تاخیر در کاشت مناسب نیست زیرا گیاه به ساقه نمی رود و عملکرد بشدت کاهش می یابد.زمان مناسب برای کشت پائیزه گیاه اوایل پائیز است.
بیشتر بخوانید : گل خشک دریای مقدس : راهنمای گل، نگهداری و خشک کردن
مهمترین خواص گیاه شکرتیغال
از جمله مهمترین خواص شکرتیغال میتوان به درمان سرفه اشاره کرد. معمولا شیره گیاه را در آب حل میکنند و مدت زمانی را صبر میکنند تا لعابدار شود. مصرف لعاب شکر تیغال در درمان سرفه و همچنین بیماریهای مربوط به تارهای صوتی و حنجره بسیار موثر است.
افرادی که از خش و گرفتگی صدا رنج میبرند میتوانند مقدار معینی گیاه شکر تیغال مصرف کنند. علاوه بر این، مصرف این ماده در درمان تب و پایین آوردن حرارت بدن نیز کاربرد دارد. از دیگر خواص شکر تیغال میتوان به کاهش فشار خون و همچنین درمان مشکلات گوارشی اشاره کرد.
همچنین پیله موجود در گیاه شکر تیغال خاصیت ملین دارد و در درمان یبوست و سایر مشکلات گوارشی موثر است. این ماده گیاهی برای صاف کردن صدا و برطرف کردن خشکی گلو نیز مفید است.
بیشتر بخوانید : گل خشک جغجغک : راهنمای گل، نگهداری و خشک کردن
تکثیر شکرتیغال
تکثیر شکرتیغال معمولا توسط بذور انجام می گیرد.
برداشت شکرتیغال
در کشت بهاره میوه ها از اوایل تابستان به تدریج می رسند. هنگام رسیدن میوه ها گلچه ها خشک می شوند و تارهای بلند و سفید رنگ ( پاپوس ها ) ظاهر می گردند. رنگ میوه های رسیده قهوه ای و براق است. میوه های رسیده به سهولت از گیاه جدا و به اطراف پراکنده می شوند. کاپیتول ها معمولاً در یک مرحله برداشت می شوند.
اواخر تیر اوایل مرداد زمان مناسبی برای برداشت محصول می باشد. چون شکرتیغال برگ های بزرگ و انبوهی دارد و اطراف برگ ها را تیغ های فراوانی پوشانده است. کار برداشت کاپیتول ها با دست بسیار مشکل ساز است. در سطوح کوچک کاپیتول ها را می توان با داس برداشت کرد اما در سطوح وسیع برداشت محصول فقط با ماشین های مخصوص امکان پذیر است پس از جمع آوری میوه آن ها را خشک و تمیز و در مکان مناسب نگهداری می کنند. عملکرد بذر بستگی به عوامل مختلف شرایط اقلیمی و روش برداشت محصول دارد.
بیشتر بخوانید : گل خشک سیاه دانه : راهنمای گل، نگهداری و خشک کردن
گل خشک شکرتیغال صادراتی
امروزه کشورهای زیادی به تولید و تکثیر گلها به روش تکنولوژی های جدید روی آورده اند. مردم کشورهای اروپایی سرانه مصرفی بالایی در مصرف گل و گیاه دارند. گل ها در اعیاد مذهبی و اجتماعی بیشتر از روزهای معمولی مورد استفاده قرار میگیرند.
گل خشک شکرتیغال علاوه بر کاربرد فراوان در طب سنتی، در تزئین و طراحی دکوراسیون داخلی هم کاربرد دارد. گیاه شکرتیغال از نمونه گیاهانی است که در دنیا طرفداران زیادی به خود اختصاص داده است و خرید و فروش گل خشک شکرتیغال ( خرید گل خشک شکرتیغال ) سود زیادی را عاید صادرکنندگان و عمده فروشان گل خشک و گیاهان دارویی کرده است.
در ادامه برای آشنایی بیشتر با روش های خشک کردن انواع گل ها، مقاله خشک کردن انواع گل طبیعی را مطالعه نمایید.
فهرست مطالب سایت
مطالب جدید
- همه چیز درباره گیاه گلرنگ : از معرفی گیاه تا شرایط نگهداری
- همه چیز درباره گل ادریسی : از معرفی تا شرایط نگهداری
- گل خشک خشخاش : راهنمای گل ، نگهداری و خشک کردن آن
- گل ماه تولد اردیبهشت – گاو نر ( May )
- گل ماه تولد خرداد ـ دو پیکر ( June )
- گل ماه تولد مرداد – شیر ( August )
- گل ماه تولد تیر – خرچنگ ( July )
- گل ماه تولد شهریور – فرشته ( September )
- گل ماه تولد آبان – عقرب ( November )
- گل ماه تولد آذر ـ قنطورس ( December )