گل خشک جغجغک، صابونک : راهنمای گل، نگهداری و خشک کردن آن
آشنایی با مشخصات گل خشک جغجغک یا صابونک
- نام فارسی : جغجغک ، صابونک
- نام علمی : .Vaccaria pyramidata Medic
- نام فرانسه : Gypsophile vaccaire , S. des vaches, Saponaric angulcuse, Vaccaire
- نام انگلیسی : Cow – herb, Cow soapwort, cow cockle
- نام آلمانی : Ackerkukhkraut, Kuhkraut
- نام ایتالیایی : Mezzettion, Erba perfoliata, Sporiaria pentagona
- نام عربی : فول العرب
- راسته : میخک سانان
- تیره : میخکیان
- سرده : جغجغکها
- زمان گلدهی : اواخر ارديبهشت تا مرداد ماه
جغجغک گیاهی است دو لپه ای و یکساله از خانواده میخک ها ( caryophyllaceae ) که از طریق بذر تکثیر می شوند. علفی با ساقه هایی قائم به ارتفاع 50 تا 100 سانتی متر که در منتهی الیه منشعب و به گل آذین گرزن دو جانبی ختم می شود.
برگ های این گیاه متقابل و بدون پایه و دمبرگ اند و غلاف پهنی دارند که ساقه را احاطه می کند. برگ ها ساده و بدون دندانه و بریدگی هستند و به نوک تیزی منتهی می شوند. سطح آن ها صاف، بدون پرز و رنگ شان سبز متمایل به خاکستری است.
کاسه گل بدون برگه های فرعی و از 5 کاسبرگ منظم و به هم پیوسته درست شده است که حلقه ای را تشکیل می دهند. کاسه پنج خط الراس دارد و به 5 دندانه منتهی می شود که پس از رسیدن دانه، درشت و متورم می گردد. طول کاسه به 10 تا 15 میلی متر می رسد.
بیشتر بخوانید : گل خشک اسکابیوسا / کبوتر : راهنمای معرفی، نگهداری و خشک کردن آن
گلبرگ ها صورتی رنگ، آزاد، منظم و طویل تر از کاسبرگ ها هستند. قاعده گلبرگ ها مانند اغلب گیاهان تیره میخک به نوک باریکی به نام ناخنک ختم می شوند که 14 تا 23 میلی متر طول دارد. نافه این گیاه از 10 پرچم آزاد تشکیل شده و تخمدان مرکب از 5 کارپل است که روی پایه خیلی کوتاهی قرار گرفته است و به دو خامه منتهی می شود.
میوه جغجغک، کپسولی است که با 4 شکاف باز می شود و در داخل کاسه خشک و غشایی گل باقی می ماند. دانه گرد، کوچک و سیاه رنگ است و سطح خارجی آن ناصاف به نظر می رسد. گل های این گیاه، کم دوام است.
محل رویش گل جغجغک
محل رویش این گیاه اغلب در مزارع است و اگر جنس زمین آهکی یا رستی باشد، نمو آن بهتر صورت می گیرد. پراکندگی آن در ایران به نحوی است که در غالب نواحی کشور یافت می گردد.
در ایران در نواحی مختلف البرز، مزارع نواحی شمالی ایران، گیلان، قزوین، اصفهان دشت های اراک و اطراف آن، کرمانشاه، خرم آباد، آذربایجان، جنوب ایران، بوشهر، زابل و برخی نواحی شرقی ایران می روید.
گل جغجغک یکی از اجناس صادراتی ایران است و فرصت بسیار خوبی برای تجار ایرانی فراهم کرده است تا با صادرات گل خشک جغجغک برای کشور ارز آوری فراوانی به ارمغان آورند.
بیشتر بخوانید : گل خشک سیاه دانه : راهنمای معرفی، نگهداری و خشک کردن آن
زمان گلدهی گل جغجغک
موسم گلدهى اين گياه اواخر ارديبهشت تا مرداد ماه است و گلهاى زيباى آن کم دوام هستند.
گل خشک جغجغک صادراتی
امروزه کشورهای زیادی به تولید و تکثیر گلها به روش تکنولوژی های جدید روی آورده اند. مردم کشورهای اروپایی سرانه مصرفی بالایی در مصرف گل و گیاه دارند. گل ها در اعیاد مذهبی و اجتماعی بیشتر از روزهای معمولی مورد استفاده قرار میگیرند.
هر دو نوع محصول گیاه جغجغک چه به صورت گیاه دارویی و چه به صورت گل خشک ( قابل استفاده در تزئینات و گل آرایی دکوراسیون داخلی ) قابلیت صادرات دارند چرا که هر کدام مشتری خاص خود را دارند. گل خشک جغجغک از نمونه گیاهانی است که در دنیا طرفداران زیادی به خود اختصاص داده است و خرید و فروش گل خشک جغجغک ( خرید گل خشک جغجغک ) سود زیادی را عاید صادرکنندگان و عمده فروشان گیاهان دارویی کرده است.
بیشتر بخوانید : گل خشک سینه کبکی : راهنمای معرفی، نگهداری و خشک کردن آن
تکثیر گل جغجغک
نحوه تکثیر گل جغجغک معمولا از طریق کاشت بذر می باشد.
کاربردها و خواص درمانی گل جغجغک
- دانه جغجغک اثر مدر دارد. در هند از ریشه آن، استفاده های درمانی مختلف به عمل می آورند. در ایران ندرتا به مصارف درمانی می رسد.
- برای کاشت در گلدان و یا حواشی مناطق به کار می رود. ( برای خرید انواع گلدان کلیک نمایید )
- به عنوان گل بریده برای تزیین انواع دسته گل ، سبد گل و همچنین خشک شده آن به عنوان گل خشک استفاده می شود که به منظور تهیه گل خشک، باید در زمان باز شدن گل ها، ساقه را از پایین قطع کرده و به صورت وارونه در جای تاریک قرار دهید.
در ادامه برای آشنایی بیشتر با روش های خشک کردن انواع گل ها، مقاله خشک کردن انواع گل طبیعی را مطالعه نمایید.