معرفی و راهنمای نگهداری از گل همیشه سبز خورشیدی
همه چیز درباره ی گل همیشه سبز خورشیدی ( معرفی و آموزش نگهداری )
گل خورشیدی با نام انگلیسی Kaffir Lily یا Bush lily و نام علمی Clivia miniata شناخته می شود. این گل زیبا از خانواده ی Amaryllidacea بوده و موطن اصلی آن آفریقای جنوبی است. این گیاه به دلیل گل های زیبا و برگ های دائمی طرفداران زیادی دارد. برگ های این گیاه همیشه سبز و به رنگ سبز تیره و براق است و طول آن ها تا 60 سانتی متر هم می رسد. گل های آن به رنگ صورتی، قرمز، زرد و نارنجی بوده و در انتهای ساقه ای که منتهی به گل می شود تا 25 گل به شکل قیف وجود دارد.
این گل زیبا دارای دو گونه مهم و پر طرفدار به نام C.miniata و C.nobilis می باشد :
- گونه ی اول دارای 10 تا 20 گل قرمز و یا نارنجی رنگ بوده و در انتهای یک ساقه اصلی که در میانه ی گیاه قرار دارد می روید.
- گونه ی دوم دارای 30 تا 60 گل با رنگ قرمز با نوک سبز آبی می باشد.
فصل گلدهی گـل خورشیدی از اوایل تا اواسط بهار است. گلدهی در گـل خورشیدی از سال سوم به بعد زمانی که گیاه بالغ شده است، انجام می شود. یکی از ویژگی های بارز گـل خورشیدی، گیاهی همیشه سبز بوده و برگ های آن دائمی است. این گیاه، دارای رشد خوب است و سالی 7 الی 8 برگ به آن اضافه می شود. گـل خورشیدی بدون ساقه و دارای ریشه های گوشتی است.
توجه :
شیره ی این گل باعث ایجاد حساسیت های پوستی در برخی افراد می شود. جهت اطمینان از تماس پوست با شیره ی گـل خورشیدی جلوگیری نمایید.
بیشتر بخوانید : تصفیه هوای خانه با استفاده از گل و گیاهان آپارتمانی
دیگر دسته بندی های تاج گل موجود:
نیازها، اصول داشت و نکات نگهداری از گل خورشیدی
همان طور که گفته شد گیاه گـل خورشیدی دارای زیبایی خاصی است و مورد توجه بسیاری از دوستداران گل و گیاه می باشد شرایط نگهداری گـل خورشیدی زیبا راحت است و با رعایت شرایط نگهداری این گیاه، می توانید در طول فصل بهار از دیدن گل های زیبای آن، لذت ببرید. در زیر به شرایط نگهداری گیاه گـل خورشیدی مانند آب، خاک مناسب، دما و غیره خواهیم پرداخت.
نور مورد نیاز برای پرورش و نگهداری از گل خورشیدی
یکی از پارامترهای مهم برای رشد و نگهداری گـل خورشیدی، نور است. این گیاه به نور زیاد ولی غیر مستقیم احتیاج دارد. گـل خورشیدی برای رشد بهتر، بین ۶ الی ۸ ساعت در روز نور احتیاج دارد. قرار دادن گـل خورشیدی در معرض نور مستقیم خورشید منجر به قهوه ای شدن برگ های آن می شود.
بهترین مکان برای قرار دادن این گیاه در آپارتمان، کنار پنجره های شمالی می باشد. اگر نور در دسترس گیاه گـل خورشیدی کم باشد، می توانید از لامپ های مخصوص رشد گیاه برای تأمین نور مورد نیاز گیاه استفاده کنید.
بیشتر بخوانید : همه چیز درباره ی گل سانسوریا
دمای مورد نیاز برای پرورش و نگهداری از گل خورشیدی
گیاه گـل خورشیدی نسبت به سرمای زیاد، حساس است و در دمای کمتر از 10 درجه سانتی گراد، دچار سرمازدگی میشود. بهترین دما جهت نگهداری گیاه گـل خورشیدی بین 13 تا 20 درجه سانتی گراد است. توصیه می شود در فصل زمستان، گیاه را در مکانی با دمای مناسب قرار دهید و اگر در بیرون از آپارتمان نگهداری می شود، آن را به داخل بیاورید.
نکته مهم :
در زمستان تا زمانی که گل های گیاه شروع به جوانه زدن نکرده است، آن را در دمای حدود 20 درجه سانتی گراد قرار دهید و پس از جوانه زدن گل ها، دمای محیط گـل خورشیدی را تا 13 درجه سانتی گراد کاهش دهید.
رطوبت مورد نیاز برای پرورش و نگهداری از گل خورشیدی
گـل خورشیدی جز گیاهانی محسوب میشود که به رطوبت متوسط احتیاج دارد و رطوبت مورد نیاز آن بین 50 تا 70 درصد است. برای تأمین رطوبت مناسب گل خورشیدی می توانید از اسپری، غبار پاش، دستگاه رطوبت ساز و یا از جزیره استفاده کنید.
برای تأمین رطوبت با استفاده از دستگاه رطوبت ساز، آن را در فاصله 3 الی 4 متری از گلدان گـل خورشیدی و به مدت یک ساعت قرار دهید. برای ساخت جزیره میتوانید در داخل زیر گلدانی سنگریزه قرار دهید و روی آن آب بریزید، به طوری که سطح زیرین گلدان خشک باشد.
بیشتر بخوانید : همه چیز درباره گل مارانتا
پیشنهاد می کنیم در صورت نیاز به صفحات زیر هم مراجعه کنید:
آبیاری مناسب برای پرورش و نگهداری از گل خورشیدی
گـل خورشیدی جز گیاهانی است که به آب فراوانی احتیاج دارد. بهترین زمان برای آبیاری گـل خورشیدی، هنگامی است که سطح خاک تا عمق دو سانتی متری آن خشک باشد. دمای آبی که برای آبیاری گـل خورشیدی استفاده می شود، باید بین ۲۰ الی ۲۵ درجه سانتی گراد باشد و بهتر است گـل خورشیدی تان را با آبی که مدتی دپو شده و کلر آن از بین رفته است، آبیاری کنید. یکی از نکات مهم در آبیاری گیاه گـل خورشیدی این است که بعد از آبیاری حتماً آب داخل زیر گلدانی را خالی کنید.
میزان آب مورد نیاز گـل خورشیدی در زمان گلدهی یعنی از اوایل تا اواسط بهار بیشتر خواهد بود، به طوری که سطح خاک به طور مداوم خیس باشد. بعد از زمان گلدهی میزان آبیاری را کم کنید و به همان روال سابق آن را آبیاری کنید. گـل خورشیدی در پاییز و زمستان به آب کمتری نیاز دارد.
خاک مناسب برای پرورش و نگهداری از گل خورشیدی
گـل خورشیدی به خاکی سبک که قابلیت زهکشی خوبی داشته باشد احتیاج دارد و میتواند آب و مواد غذایی مورد نیاز گیاه را در خود نگه دارد و به ریشه های گوشتی گیاه آسیب وارد نکند. معمولاً خاک مناسب گـل خورشیدی مخلوطی از خاک باغچه، ماسه و کمی خاک برگ پوسیده می باشد.
تغذیه مناسب ( کوددهی ) برای پرورش و نگهداری از گل خورشیدی
کود دهی و تغذیه مواد غذایی گـل خورشیدی باید قبل از فصل گلدهی، یعنی در اواخر اسفند یا اوایل فروردین و با کود کاملی مانند 20-20-20 انجام شود تا گیاه گل های بهتری تولید کند.
در زمانی که گیاه گل میدهد و گل دارد، کوددهی را قطع کنید. کود دیگری که می توان برای تغذیه گـل خورشیدی استفاده کرد، کود کریستالون صورتی است. بعد از زمان گلدهی تا اواسط تابستان گیاه گـل خورشیدی را با این کود، ماهی یک بار کوددهی کنید تا گیاه در سال آینده بتواند گلدهی خوبی داشته باشد.
بیشتر بخوانید : تغذیه گیاهان و زمان مناسب کود دادن به گل و گیاه آپارتمانی
تعویض گلدان گل خورشیدی
از آنجایی که ریشه های گل خورشیدی، گوشتی و حساس هستند باید هنگام تعویض گلدان گل خورشیدی به شدت دقت کرد که ریشه های گیاه آسیب نبیند. بهترین زمان برای تعویض گلدان گل خورشیدی، هنگامی است که ریشه های گیاه از گلدان خارج شده است. ضمناً بعد از تعویض گلدان، خاک آن را نیز عوض کنید و از خاک جدید استفاده کنید.
معمولاً هر 3 الی 5 سال یکبار لازم است گلدان گل خورشیدی را تعویض کرد. نکته مهم در انتخاب گلدان مناسب گل خورشیدی، این است که از گلدان بسیار بزرگ برای آن استفاده نکنید؛ زیرا انرژی گیاه به جای رشد برگ ها، صرف ریشه زنی می شود.
از آنجایی که ممکن است بین سه تا پنج سال طول بکشد تا گلدان گل خورشیدی را عوض کنید، بهتر است هر چند وقت یک بار، خاک قسمتهای رویی گلدان را به دقت تعویض کنید. دقت نمایید که ریشه های گل خورشیدی تان آسیب نبیند.
جهت مشاهده و خرید انواع گلدان وارد شوید…
هرس کردن گل خورشیدی
گل خورشیدی جز گیاهانی محسوب می شود که نیاز به هرس ندارد. مگر اینکه برگ های گیاه خشک و یا مریض باشد و یا گل های گل خورشیدی تان خشک شده باشد. هرس کردن را با قیچی تیز و استریل انجام دهید.
اگر قصد دارید که برای تکثیر گل خورشیدی، بذر آن را تهیه کنید. اجازه دهید گل خشک شده بر روی گیاه به مدت ده ماه بماند تا بذرها آماده شوند. در این صورت گیاه، نیاز به هرس کردن گل های پژمرده ندارد.
بیشتر بخوانید : همه چیز درباره ی گل فوشیا یا آویز
وادار کردن گل خورشیدی به گلدهی
یکی از راه های افزایش گلدهی گل خورشیدی که بین گیاه شناسان و باغبان ها رواج دارد، استفاده از روش بلتینگ است که موجب وادار کردن گیاه به گلدهی در سایر فصول سال و پس از پایان فصل گلدهی طبیعی گیاه گل خورشیدی می شود. برای این کار، در مکانی خنک ساقه گل دهنده گل خورشیدی را از انتها جدا کنید و در دمای حدود 13 درجه سانتی گراد به مدت دو ماه قرار دهید و آن را مرتب آبیاری کنید.
سپس گیاه را به مکانی گرم تر با دمای حدود 18 درجه سانتی گراد به مدت دو ماه قرار دهید و آن را آبیاری کنید. به مرور گیاه گل خورشیدی تان شروع به گل دادن می کند. نکته مهم در این روش، نور مورد نیاز گیاه می باشد که حتماً باید در اختیار گیاه قرار گیرد. اگر امکان تابش نور غیرمستقیم به خصوص در فصول سرد نباشد، می توانید از لامپ های مخصوص رشد گیاهان برای رشد بهتر و گلدهی بیشتر گل خورشیدی استفاده کنید.
روش ازدیاد و آموزش تکثیر گل خورشیدی
تکثیر و ازدیاد گیاه گل خورشیدی از طریق کاشت بذر و یا استفاده از پاجوشها و یا بوته گیاه انجام می شود. گیاه گل خورشیدی را نمی توان از طریق قلمه زنی تکثیر کرد. کاشت بذر، روش مناسب برای تکثیر این گیاه نمی باشد. زیرا چند سال طول می کشد تا گیاه به مرحله گلدهی برسد. بهترین راه تکثیر گیاه گل خورشیدی، استفاده از پاجوش هاست.
بیشتر بخوانید : همه چیز درباره ی گل سیرپوس
تکثیر گل خورشیدی با استفاده از کاشت بذر
برای تکثیر گل خورشیدی با بذر، بهتر است از بذر تازه استفاده شود. زیرا عمر بذر گل خورشیدی کوتاه است. همان طور که گفته شد برای تهیه بذر تازه، اجازه دهید گل خشک شده بر روی گل خورشیدی به مدت ده ماه بر روی گیاه بماند تا بذرهای آن کاملاً آماده شود. اندازه بذر گل خورشیدی بزرگ است و در خاک به سرعت جوانه می زند. بذر گل خورشیدی را اسفند ماه در گلدان کوچکی بکارید.
خاک گلدان را مرتب مرطوب نگه دارید. دقت کنید که عمق بذر کاشته شده زیاد نباشد، زیرا منجر به پوسیدگی آن می شود. بهترین دما برای رشد بذر، حدود 20 درجه سانتی گراد می باشد.
گلدان را در معرض نور غیرمستقیم قرار دهید. در صورت عدم وجود نور کافی، می توانید از لامپ های مخصوص رشد گیاه استفاده کنید. بذر گل خورشیدی حدود 6 هفته بعد از کاشت، جوانه میزند و سبز می شود. زمانی که بر روی گیاه جوان گل خورشیدی دو تا چهار برگ مشاهده کردید، آن را به گلدان مناسب منتقل کنید و به آن کود دهید.
بیشتر بخوانید : همه چیز درباره ی گل کالادیوم یا فیل گوش
تکثیر گل خورشیدی از طریق بوته یا پاجوش
یکی از راه های تکثیر گل خورشیدی از طریق بوته یا پاجوش است. در این روش پاجوش های گل خورشیدی که حداقل دارای سه الی چهار برگ هستند و طول برگ ها به اندازه 25 سانتی متر رسیده است را به آرامی از گل خورشیدی مادر به کمک چاقوی تیز و استریل و به آرامی جدا کنید و در گلدانی با قطر 11 الی 13 سانتی متر بکارید.
پس از کاشت پاجوشها ، باید آن ها را به محیط گرم تر منتقل کنید و دمای محیط را بین 18 الی 25 درجه سانتی گراد تنظیم کنید و سطح خاک را مرتب آبیاری کنید. به طوری که سطح آن دائم خیس باشد. آبیاری گل خورشیدی در مراحل اولیه تکثیر، سرعت ریشه دهی آن را افزایش می دهد.
گیاه جوان گل خورشیدی را در معرض نور غیر مستقیم قرار دهید تا رشد آن بهتر شود. اگر دسترسی به نور غیرمستقیم مقدور نباشد، می توانید از لامپ های مخصوص رشد گیاه استفاده کنید. بعد از چند هفته، گیاه جوان که ریشه داده است را به گلدانی بزرگتر منتقل کنید.
آفات و عوارض و راه های درمان گل خورشیدی
زیر برگ ها تار عنکبوت مشاهده می شود
درمان : این عارضه به دلیل وجود کنه است. برای از بین بردن آن باید از سم کنه کش استفاده شود. انجام غبار پاشی برای حفظ رطوبت گیاه هم می تواند در رفع علائم مفید باشد.
بیشتر بخوانید : همه چیز درباره ی گل فیکوس
برگ ها بی دلیل رنگ پریده و زرد می شوند
درمان : اگر به تازگی گلدان را تعویض کرده اید این عارضه مربوط به آبیاری بیش از حد می باشد. اما اگر به تازگی گلدان را تعویض نکرده اید و برگ های زیری زرد شده اند علت این عارضه کم بودن فضا در اثر کوچک بودن گلدان است و باید گلدان را تعویض نمایید.
گل ها ظاهر نمی شوند و گیاه وارد فاز گلدهی نمی شود
درمان : این عارضه ممکن است به دلیل بزرگی بیش از حد گلدان و فضای زیاد و یا نور کم محیط باشد. شرایط را باز بینی کرده و اقدامات لازم را انجام دهید.
گیاه پوسیده و از قسمت پایین سیاه شده است
درمان : عامل این عارضه قارچ است که به دلیل رطوبت زیاد و دمای پایین به وجود می آید. برای بهبود این عارضه باید از سم قارچ کش استفاده کنید. بعد از اتمام دوره ی گلدهی گل خورشیدی ساقه منتهی به گل ها را بچینید تا انرژی گیاه به هدر نرود و برای گلدهی بعدی آماده شود.
بیشتر بخوانید : آفات گیاهان آپارتمانی و از بین بردن آن ها با ساده ترین و بهترین روش ها
سوالات متداول گل خورشیدی
1- چرا گل خورشیدی گل نمی دهد؟
احتمالاً این مشکل به دلیل این است که گلدان مورد استفاده گل خورشیدی، خیلی بزرگ است و انرژی گیاه به جای اینکه صرف گلدهی شود، موجب رشد ریشه گیاه می شود.
2- علت زرد شدن برگ های گل خورشیدی چیست؟
علت زرد شدن برگ های گل خورشیدی می تواند به دلیل آبیاری بیش از حد گیاه باشد. آبیاری زیاد گل خورشیدی منجر به نرسیدن مواد مغذی کافی به برگ های گیاه و در نتیجه زرد شدن برگ های گل خورشیدی میشود. عامل دیگری که منجر به زرد شدن برگ های گل خورشیدی می شود، استفاده از گلدان کوچک برای گیاه است.
کلام پایانی
گل خورشیدی یکی از گیاهان آپارتمانی ( خرید انواع گیاهان آپارتمانی ) با نگهداری راحت است که می تواند به خوبی در منزل شما رشد کند. در این مقاله به طور کامل در مورد نگهداری و پرورش گل خورشیدی و روش های برطرف ساختن بیماری های آن توضیح داده شد. شما می توانید با رعایت نکات گفته شده در این مقاله به راحتی گل خورشیدی خود را پرورش دهید یا تکثیر نمایید.
در صورت داشتن هر گونه سوال در مورد این گیاه، سوال خود را در ادامه همین مقاله و در قسمت دیدگاه ها بپرسید تا کارشناسان گل رضوان در کوتاه ترین زمان پاسخگوی شما عزیزان باشند.
گل فروشی اینترنتی و آنلاین رضوان
گل فروشی ما با هدف تغییر سبک خرید گل در ایران راه اندازی شده است. بدین معنی که گل هایی به مشتریان ارائه نماییم که این گل ها ماندگاری و طول عمر بالاتری داشته باشد. در حال حاضر در گل فروشی اینترنتی رضوان انواع سبد گل ، تاج گل ترحیم ، دسته گل ، گلدان گل ، جعبه گل ( باکس گل ) و خدمات گل آرایی مجالس و باغبانی و گل آرایی ماشین عروس انجام می شود.
در این راه ما سعی می نماییم گل هایی باکیفیت و زیبا در اختیار مشتریان خود قرار دهیم. شما می توانید با عضویت در سایت گل فروشی از تخفیف های ویژه ما استفاده نمایید. همچنین در مناسبت ها، گل های زیبا به عنوان هدیه از ما دریافت نمایید. جهت سفارش و ارسال گل می توانید به بخش زیر مراجعه کنید.